Terug naar de homepage

Het belang van goede stalling

Wat je niet weet kun je ook niet toepassen. Veelal wordt een droge stalling als voldoende beschouwd. Vaak is dat ook zo, maar er zijn een paar dingen waar u op moet letten.

In 2011 mochten wij een mooie donkerblauwe Citroën DS taxeren.

Deze werd als daily driver gebruikt en had dus wat patina. Daar is niets mis mee want een klassieker is uiteindelijk gemaakt om mee te rijden. Wel werd de DS elke winter gespaard en in een schuur gestald om in het voorjaar weer aan de slag te kunnen gaan. De jaren verstrijken en onlangs zagen wij de donkerblauwe schoonheid opnieuw voor een taxatie. Helaas had de roestduivel zich fors tegoed gedaan aan het blauwe plaatwerk en het chassis.

Taxeren doe je op basis van het voertuig wat op dat moment voor je staat maar al pratende ga je toch zoeken naar de oorzaak van de teloorgang van de carrosserie en chassis. In 7 jaar, met stalling in de winter, had de kwaliteit niet zover achteruit moeten gaan.

Uit het gesprek bleek al gauw dat de stalling aan huis een voormalige boerderij met veestallen was. De eigenaar ging er vanuit dat dit een prima en ook droge stalling zou zijn.

Onze ervaring leert dat een voormalig veestal en met name een varkensstal nog jaren na leegstand kan zorgen voor zure gassen die uit vloeren en wanden de ruimte intrekken en kunnen zorgen voor een versneld roestproces.

In dit geval wist de eigenaar te vertellen dat de aanwezige gierkelders pas onlangs leeg gemaakt waren. Hierdoor heeft het roestproces in de hoogste versnelling plaats kunnen vinden. Erg jammer voor deze Citroën, maar de eigenaar wil de carrosserie de komende twee jaar grondig aan laten pakken. Wij hopen dat de stalling ook niet ongemoeid blijft.

Het spreekt vanzelf dat de waarde door deze onfortuinlijke stalling ingrijpend was gedaald. Het belang van een goede stalling kan niet overschat worden. Maar wat is een goede stalling? In elk geval geen oude veestal, tenzij de vloeren en muren geseald dan wel opnieuw gedaan zijn. Daarnaast, wellicht ten overvloede, nog wat tips…

 

  1. Was en poets de auto net voordat deze de stalling in gaat, vergeet ook de bodem en wielkasten niet.
  2. Rijd de auto minstens een half uur warm zodat alle vocht en condens uit bijvoorbeeld de uitlaat en de motorruimte verdampt.
  3. Dek de auto af met een hoes of enkele dekens die de lak niet beschadigen.
  4. Breng de bandenspanning op maximaal 3.5 bar of plaats uw klassieker bij voorkeur op bokken om platte vlakken op de banden tegen te gaan.
  5. Wrijf alle chroomdelen en rubbers in met vaseline. Spaakwielen spuit u voor het gemak met WD40 in.
  6. Vet een lederen interieur in met een onderhoudsmiddel.
  7. Verwijder de bougie’s en spuit voldoende verse motorolie of WD 40 in alle bougiegaten om roestvorming aan de cylinderwand tegen te gaan.
  8. Koppel de accu af en plaats een druppellader.
  9. Ververs de olie en zorg dat er voldoende antivries in het koelsysteem aanwezig is en check het ruitensproeier reservoir op aanwezigheid van spiritus of evtl. koelvloeistof.
  10. Zorg dat de tank vol is zodat vocht de binnenkant van de tank niet kan aantasten.
  11. Sluit de deuren en kofferdeksel niet volledig maar tot de eerste klik. Hiermee zullen de rubbers beter hun originele pasvorm behouden.
  12. Trap af en toe rem- en koppelingspedaal een paar keer in.
  13. Plaats een vochtvreter in het interieur en in de kofferbak. Er zijn ook elektrische ontvochtigers om de stallingruimte op de juiste vochtigheidsgraad te houden. Dat hangt af van de stalling en uw budget. Goede natuurlijke ventilatie is een pré.

 

Uiteraard zult u zelf nog andere en meer zaken kunnen toevoegen waarmee u uw klassieker verwent gedurende de winterslaap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *